Αναζήτηση
  • Ορέστης Μπάλλας

Asperger και Σταδιοδρομία

Ο κάθε άνθρωπος αποτελεί μία μοναδική και ανεπανάληπτη ζωντανή ύπαρξη. Το ίδιο ισχύει και για την σταδιοδρομία του κάθε ανθρώπου. Πρόκειται για ένα μοναδικό ταξίδι ζωής, η πορεία του οποίου διαμορφώνεται και προσαρμόζεται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τις αξίες, τις ικανότητες, τα ενδιαφέροντα, αλλά και τις επιμέρους ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου.


Ένα ταξίδι με στάσεις, πισωγυρίσματα, ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές, συνειδητοποιήσεις και μεταβάσεις.


Στο άρθρο αυτό αναφέρονται κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες και προτάσεις. Στο βαθμό που αυτές θα υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας ατόμων με Άσπεργκερ, θα μπορέσουν να συμβάλλουν ώστε τα άτομα αυτά να είναι χαρούμενα, ευτυχισμένα και αποτελεσματικά τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική τους ζωή.Παροχή ερεθισμάτων – Ανακάλυψη ενδιαφερόντων


Δεδομένης της τάσης που έχουν να προσηλώνονται στην υλοποίηση πολύ συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι νέοι και οι νέες με Άσπεργκερ να έρχονται σε επαφή με νέα ερεθίσματα στο επίπεδο των δραστηριοτήτων και των ενδιαφερόντων. Μέσω αυτής της διαδικασίας είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψουν κλίσεις και ταλέντα τα οποία μπορούν να μετουσιωθούν σε μελλοντικές επαγγελματικές ασχολίες.Εκπαίδευση στις Επικοινωνιακές Δεξιότητες


Στην αγορά εργασίας του σήμερα, εκτός από τις τεχνικές γνώσεις πάνω σε ένα επάγγελμα, απαραίτητες κρίνονται και οι επικοινωνιακές δεξιότητες. Οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι ο τομέας στον οποίο υστερούν εκ φύσεως τα άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ.

Δυσκολεύονται να αντιληφθούν αφηρημένες έννοιες όπως επίσης και τη γλώσσα του σώματος. Συνεπώς, μια δια βίου εκπαίδευση και υποστήριξη των ατόμων αυτών μέσα από ομαδικά σεμινάρια και προσωπικές συνεδρίες μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωσή τους στον τομέα αυτό.


«Συχνά παρεξηγείται το ύφος μου και στεναχωριέμαι» Α. 17 ετών


Ψυχοσυναισθηματική Υποστήριξη


Παρόλο που τα άτομα με Άσπεργκερ συχνά περιγράφονται από τους άλλους ως υπερβολικά εκκεντρικά και εγωκεντρικά, λόγω του ότι κάθε συζήτηση τους περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό τους ή από κάποιο θέμα, έχουν μέσα τους ένα τεράστιο συναισθηματικό πλούτο.


Βιώνουν συναισθήματα, τόσο ευχάριστα όσο και δυσάρεστα. Απλώς κάποιες φορές δυσκολεύονται να τα αναγνωρίσουν, να τα επεξεργαστούν εντός τους και να τα εκφράσουν. Συνεπώς, μια υποστήριξη σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των ατόμων αυτών.


«Νιώθω τόσα πολλά συναισθήματα αλλά δεν ξέρω πώς να τα εκφράσω» Β. 18 ετώνΕργασιακό Περιβάλλον


Το εργασιακό περιβάλλον και οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτό είναι ιδιαίτερης σημαντικότητας για τα άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ. Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται να υπάρχει:


Κατανόηση συνεργατών – Συνεργατικό κλίμα. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των συνεργατών-συναδέλφων όσο και των προϊσταμένων για τις ιδιαιτερότητες των ατόμων αυτών μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο προς μια ομαλή και χαρούμενη επαγγελματική σταδιοδρομία.


Συγκεκριμένες αρμοδιότητες και απαιτήσεις. Τα άτομα με Άσπεργκερ έχουν ανάγκη από σταθερότητα και ρουτίνα στη ζωή τους. Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας να έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και καθήκοντα στον εργασιακό τους χώρο, να υπάρχει όσο το δυνατόν σταθερό πρόγραμμα και να τους παρέχονται ακριβείς και ξεκάθαρες οδηγίες για την εκπλήρωση της εκάστοτε εργασίας.Αγαπητοί γονείς,


Κατανοώ και συναισθάνομαι την στεναχώρια, τις τύψεις-ενοχές που μπορεί να εμφανίζονται κατά καιρούς, το θυμό με την κατάσταση, την αγωνία σας για το μέλλον του/της νέου/ας. Όλοι μας επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε για ένα πιο ευχάριστο και λειτουργικό παρόν και μέλλον.


Προς αυτή την κατεύθυνση, η συνειδητοποίηση και αποδοχή της κατάστασης είναι καίριας σημασίας. Ακόμη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει ανοικτή και διαρκής επικοινωνία με ειδικούς ώστε να υπάρχει υποστήριξη τόσο του/της νέου/ας όσο και δική σας.


Ορέστης Μπάλλας

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Προσωπικής Ανάπτυξης

59 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων