Αναζήτηση
  • Ορέστης Μπάλλας

Τα λουλούδια ανθίζουν. Γιατί όχι και μεις;


Κατά καιρούς με απασχολούσε και με απασχολεί το ζήτημα της αξίας μας και της ικανότητάς μας και το κατά πόσο αυτές οι δύο έννοιες συνδέονται.


Με αφορμή επομένως και τις πανελλήνιες εξετάσεις οι οποίες κοντοζυγώνουν, θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις και συμπεράσματά μου.


Σε αναζήτηση που έκανα στο διαδίκτυο αναφορικά με τις συνθήκες άνθησης της τριανταφυλλιάς και του ηλίανθου, προέκυψαν τα εξής.Ο ηλίανθος χαρακτηρίζεται από ευρεία προσαρμοστικότητα σε ποικίλες κλιματικές συνθήκες και μεγάλη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες. Σε αρχικό στάδιο το φυτό αντέχει έως τους -2 με -8, ενώ κατά τα επόμενα στάδια ανάπτυξής του, ο ρυθμός φωτοσύνθεσης μεγιστοποιείται γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου και οι μεγαλύτερες αποδόσεις επιτυγχάνονται σε θερμοκρασία 24-26.Η τριανταφυλλιά από την άλλη μεριά, αναπτύσσεται ιδανικά στους 21 βαθμούς Κελσίου σε συννεφιασμένο καιρό και στους 24 σε ηλιόλουστη ημέρα. Τη νύχτα η θερμοκρασία θα πρέπει να κυμαίνεται από 15-18. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες αλλά όχι κάτω των 12 η βλάστηση είναι μικρότερη, η παραγωγή μειώνεται, αλλά η ποιότητα των ανθέων είναι καλύτερη. Το αντίθετο συμβαίνει με τις υψηλότερες θερμοκρασίες.


Αναρωτιέμαι, ποιο από τα δύο λουλούδια αξίζει περισσότερο;


Κατά την δική μου, υποκειμενική, γνώμη και τα δύο αξίζουν το ίδιο.


Και τα δύο αυτά λουλούδια έχουν τη δική τους μοναδική ομορφιά.


Η αξία τους είναι αυταπόδεικτη.


Η ικανότητά τους να επιβιώσουν και να ανθίσουν και τα δύο αυτά λουλούδια εξαρτάται από τις δικές τους ιδιαίτερες συνθήκες θερμοκρασίας, εδάφους, υγρασίας κ.ο.κ.


Εάν τοποθετήσουμε έναν ηλίανθο σε συνθήκες ανάπτυξης τριανταφυλλιάς είναι πιθανό ότι δε θα μπορέσει να ανθίσει τόσο όσο θα άνθιζε στις δικές του συνθήκες, και το αντίστροφο βέβαια.


Αυτό που έχει ανάγκη, επομένως, "ένα λουλούδι", είναι να βοηθηθεί να ανακαλύψει και να συνειδητοποιήσει τις δικές του ιδανικές συνθήκες μέσα από τις οποίες θα μπορέσει να ανθίσει και να αναδείξει όλη του την ομορφιά, όλα του τα μοναδικά χρώματα, όλα του τα μοναδικά του αρώματα.


Καλό μήνα εύχομαι σε όλα τα μοναδικά λουλούδια. Αγάπη, αισιοδοξία, επιμονή και εμπιστοσύνη!


Ορέστης Μπάλλας Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Εργασίας www.orestisballascounselor.gr

42 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων